E-kaubanduse ja teenuste erikorrad

E-kaubanduse ja teenuste maksustamise erikorra rakendamine lihtsustab ettevõtja teises liikmesriigis tekkiva käibemaksukohustuse täitmist. Ettevõtja, kes on valinud erikorra rakendamise, saab deklareerida teises liikmesriigis tekkiva käibe ja tasuda käibemaksu Eesti Maksu- ja Tolliametile. Erikorra kasutamise soovi korral tuleb esitada Maksu- ja Tolliametile e-teenuste keskkonnas e-MTA sellekohane avaldus.

Kuni 30.06.2021 kehtis selline erikord vaid digiteenustele (telekommunikatsiooni-, ringhäälingu- ja elektrooniliste teenustele (MOSS-erikord). Alates 01.07.2021 laieneb erikord ka ühendusesisesele kaupade kaugmüügile, internetipõhiste kauplemiskohtade kaudu kaupade ühendusesisesele kaugmüügile ning teenustele, mille käibe tekkimise koht on teises liikmesriigis (OSS-erikord). Samuti rakendub erikord alates 01.07.2021 ka ühendusevälisest riigist imporditavate kaupade kaugmüügile ja internetipõhiste kauplemiskohtade kaudu kaupade ühendusevälisele kaugmüügile (IOSS-erikord).

OSS ja IOSS erikorra kasutajaks saate registreerida ning käibedeklaratsiooni esitada e-teenuste keskkonnas e-MTA.

Registreerima või deklaratsiooni esitama

Käsiraamat

Käsiraamatu sisu avaneb allolevast teemade menüüst, alateemade kuvamiseks vajutage menüüribal noolele.

MOSS-erikord (kuni 01.07.2021)

NB! MOSS-erikord muutus alates 01.07.2021 OSS-erikorraks.


Digiteenuse käibemaksuga maksustamise erikord ehk MOSS-erikord

Teistes liikmesriikides osutatud digiteenuse deklareerimise lihtsustamiseks on loodud elektroonilise side teenuse ja elektrooniliselt osutatava teenuse käibemaksuga maksustamise erikord, nn MOSS-erikord (ingl Mini One Stop Shop). Erikord on sätestatud KMS §-s 43.

Kui teenuse osutaja soovib erikorda kasutada, siis ta deklareerib ja tasub teises liikmesriigis mittekäibemaksukohustuslastele osutatud teenustelt arvestatud käibemaksu oma asukohariigi (registreerimisliikmesriigi) maksuhaldurile, kes kannab saadud summa edasi teise riigi (tarbimisliikmesriigi) maksuhaldurile.

Seega peab Eesti käibemaksukohustuslane, kes osutab digiteenuseid teise liikmesriigi mittekäibemaksukohustuslasele valima, kas ta:

  1. registreerib ennast käibemaksukohustuslaseks ja täidab käibemaksukohustuse teenuse saaja asukoha liikmesriigis, või
  2. registreerib ennast MOSS-erikorra kasutajaks Eestis.

Erikorra kasutaja:

  1. esitab kord kvartalis Maksu- ja Tolliametile MOSS-deklaratsiooni, millel kajastab teistes liikmesriikides asuvatele mittekäibemaksukohustuslastele osutatud teenused, sh väljaspool Eestit asuva püsiva tegevuskoha kaudu osutatud teenused
  2. tasub käibemaksu Maksu- ja Tolliametile, kes kannab saadud summa edasi teise liikmesriigi maksuhaldurile.

Erikorra kasutamine on vabatahtlik.

Erikorda ei rakendata liikmesriikides, kus isik on käibemaksukohustuslasena registreeritud, sh registreerimisliikmesriigis. Nendes riikides osutatud digiteenuseid ei deklareerita MOSS-deklaratsioonil, vaid käibemaksukohustus täidetakse vastava riigi maksuhaldurile tavakorras. Kõik Eestis registreeritud käibemaksukohustuslased deklareerivad Eestis (sh mittekäibemaksukohustuslastele) osutatud digiteenused käibedeklaratsioonil (vorm KMD).

MOSS-erikorra alusel tuleb käibemaksukohustus täita üksnes nende liikmesriikide ees, kus isik:

  1. ei ole käibemaksukohustuslasena registreeritud,
  2. ei oma ettevõtte asukohta ning
  3. on osutanud selles riigis mittekäibemaksukohustuslasele digiteenuseid.

Viimati uuendatud 29.08.2022

Viimati uuendatud 18.03.2024

Kas sellest lehest oli abi?